ZŠ Cesta chleba – Vespolek o. s.

Tento projekt zajišťovalo Občanské sdružení Vespolek Jindřichův Hradec, paní Mgr. Lucie Černická. Zúčastnili se ho žáci 1., 2. a 3. ročníku.

Cílem tohoto projektu bylo získat představu o tom, jak vzniká naše základní potravina – chleba, vlastnoručně si postup vyzkoušet a uvědomit si cenu potravin a ruční práce. Žáci si zopakovali, případně se naučili základní druhy obilí a jejich použití. Pomocí návodných obrázků s texty prošli celou cestu výroby chleba, od zasetí obilí na pole až po namletí obilí ve mlýně a pečení chleba v peci. Porovnali, jak se dříve pracovalo ručně a jak je tato práce ulehčená dnes pomocí techniky a strojů. Prakticky si vyzkoušeli chleba upéci – vyloupali obilí z klásků, ručně umleli na mouku, z mouky a ostatních surovin zpracovali společně těsto, utvořili bochánky, rohlíky… , dozdobili semínky a vše jsme dali upéci do naší školní jídelny. Pak si každý mohl své dílko sníst. Všem velice chutnalo.

Na tento program jsme se připravovali již v minulém školním roce, a to zasetím a vypěstováním vlastní pšenice na školní zahradě. Akce se setkala s velkým nadšením ze strany žáků.

 

Sorry, no comments or trackbacks are allowed on this post.