ZŠ Den Země – 21.4. 2018

Oslava Dne Země v Jarošově nad Nežárkou

V Jarošově nad Nežárkou si lidé každoročně připomínají svátek naší planety Země oslavou na školní zahradě. Den Země uspořádala již pošesté jarošovská Základní škola, tentokrát s podtitulem „Voda je život“. Přibližně osmdesátka návštěvníků akce, dětí i dospělých, si připomněla, jak je voda důležitá a potřebná pro všechny, kdo na Zemi žijí. Jednotlivá zastavení připravená v prostorách školní přírodní zahrady se rovněž týkala vody.

Podívat se, poučit, pobavit, ale i pomoci s budováním na školní zahradě přišly hlavně děti se svými rodiči, převážně současní, minulí nebo naopak budoucí žáci školy. Za vydatné pomoci šikovných tatínků se podařilo vybudovat krásné přírodní jezírko ze staré vany, plůtek okolo něj spletený z vrbového proutí děti ozdobily vlastnoručně malovanými hrníčky. Zanedlouho zde bude hlídat vodu také vodník. Děti si mohly vyzkoušet různé vodní pokusy, poznávaly rostliny a živočichy žijící v blízkosti vody nebo skládaly žabky z papíru. Nechybělo ani luštění a pro ty nejmenší i vana plná rybiček na lovení i na hraní. Každý také napsal svůj vzkaz nebo přání Zemi a na znamení vážnosti otiskl svou dlaň.

Žízeň dětí i dospělých jsme zaháněli bylinkovým čajem uvařeným v kotlíku nad ohněm a studenými míchanými nápoji – jak jinak, opět z bylinek a ovoce. Praskání ohně a vůně pečených buřtů bylo milou odměnou všem účastníkům za jejich snažení.

Na závěr příjemně stráveného odpoledne přijeli hasiči, aby naplnili vodou jezírko, ale také zalili stromky a keře na zahradě, která již v dubnu strádá suchem. Vždyť nádrž na zachytávání dešťové vody letos zeje prázdnotou! A tak i při této příležitosti se nabízí jedna vtíravá otázka: Máme a budeme mít v budoucnu dost vody?                                                                                     Eva Vlková

Sorry, no comments or trackbacks are allowed on this post.